Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ρίγα-Αμβούργο-Βερολίνο-Δρόμος

Στην αρχή τα αδιάφορα νέα:
Η Ρίγα είναι συμπαθητική και μικρή, οι Λεττονοί φιλικοί, αν έχει ήλιο αξίζει, αν βρέχει σε πιάνει κατάθλιψη γιατί δεν έχεις και τίποτα να κάνεις πέρα από το να τρως (από πολύ φθηνά μέχρι υπερβολικά ακριβά) και να πίνεις (το τοπικό "μαύρο βάλσαμο" κυκλοφορεί σε 30 και 45 βαθμούς αλκοόλ). Έχει το ωραιότερο καφενείο/τσαγερί που μπορείς να κάτσεις σε μαξιλάρες στο πάτωμα και να χαζεύεις το ρυάκι, με τις πιο βρώμικες τουαλέτες. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν και το φεστιβάλ των ξανθών. Δεν με πιστεύετε; Εσείς χάνετε!

Το Αμβούργο είναι λιμάνι. Αλλά όχι όποιο-όποιο λιμάνι. Είναι λιμάνι ποταμίσιο (στον Έλβα) και εκεί κατοικοεδρεύει η Blohm+Voss. Στο ντόκι 17 βάζουνε τα μουράτα καράβια που επισκευάζουν, έτσι για να τα βλέπει ο κόσμος από απέναντι. Μάλλον το ναυπηγείο δεν θεωρείται τουριστικό αξιοθέατο, αλλά έμεινα πάνω από δύο ώρες να το χαζεύω. Μετρούσα μάλιστα πόσα κρένια μπορούσα να διακρίνω χωρίς να στρέψω το κεφάλι μου (κάπου στα 30 σταμάτησα γιατί μπερδεύτηκα). Αξιοθέατο θεωρείται η "κακόφημη" γειτονιά, αλλά μάλλον έχω φτάσει σε ηλικία που για μένα δεν αποτελούν αξιοθέατο οι κουρασμένες πουτάνες πίσω από τις βιτρίνες. Έχει ωραία προάστια και αν τυχόν βρεθείτε στο κέντρο της πόλης αφότου κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, να ξέρετε ότι δεν θα υπάρχει ούτε αδέσποτος σκύλος να σας κάνει παρέα.

Το Βερολίνο είναι Το Βερολίνο. Είναι η νέα-νέα Ρώμη, μια πόλη που δεν βαριέσαι (δεν ακολουθεί τη λογική των κεντροευρωπαϊκών πόλεων που, όσο και να αρέσουν, γίνονται βαρετές) και που διαρκώς έχει κάτι ακόμα να σου πει. Φυσικά κάθε φορά που πηγαίνω βλέπω αλλαγές και όλο και περισσότερους τουρίστες, αλλά ευτυχώς κινούμαι κυρίως σε μη τουριστικές περιοχές, οπότε την γλυτώνω. Τώρα αν ο διαγωνισμός της Eurovision του χρόνου θα γίνει στο Βερολίνο ή σε άλλη πόλη της Γερμανίας, δεν ξέρω, αλλά αυτή η Λένα ήταν πρωτοσέλιδο παντού. Και μην νομίζετε ότι στραβώνει τα πόδια της μόνο στη Eurovision, όχι, και εκτός Eurovision στέκεται σαν γερμανικό μάνγκα.

Και ο Δρόμος. Αυτό είναι το σημαντικό νέο. The Road. Του Κόρμακ Μακάρθυ. Έχει γυριστεί και ταινία και παίζει ο Βίγκο (ένας είναι ο Βίγκο). Την ταινία δεν την είδα - είπα να ηρεμήσω λίγο από την ανάγνωση. Θυμόσαστε τη σκηνή στον κύκλο των χαμένων ποιητών που ο γαμψομύτης ζητά από τους μαθητές να σκίσουν τις σελίδες τύπου "έστιν ουν ποίηση"; Ε, κι εγώ δεν ξέρω τι πρέπει να γράψει ένας συγγραφέας για να πάρει Νόμπελ, αλλά νομίζω ότι αυτός τό'χει γράψει. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, εκτός εάν είσαστε ψυχοπλακωτικοί εκ φύσεως ή σε εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση (έγκυες κ.λπ.).

19 σχόλια:

mamma είπε...

Κουμπάρα, τα λίνκια δεν δουλεύουν (μην κοιτάς που ΔΕΝ είμαι ξανθιά και την βρήκα την άκρη).

Σε πεθυμήσαμε πολύ :))))


υγ. "ο Δρόμος". Ευτυχώς που το έχω ήδη διαβάσει διότι δεν θα άντεχα να περιμένω μέχρι να γεννήσω. Είναι ΚΟΡΥΦΑΙΟ, έχεις απόλυτο δίκιο.
Εγώ το ανακάλυψα από αυτό το ποστ της gatti

La koumbara είπε...

Ναι βρε, δεν δουλεύουν - τώρα το είδα. Μέχρι να δω τι θα το κάνω: www.goblonde.lv και γκουγκλίστε το blohm & voss elbe dock 17 για πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Το βασικό πρόβλημά μου με τον δρόμο ήταν ότι από τη μία μου άρεσε πολύ και ήθελα να το διαβάσω μονορούφι και από την άλλη φοβόμουν να γυρίσω τη σελίδα μήπως και συνέβαινε κάτι κακό! Τώρα περιμένω πως και πως την επιστροφή του ασώτου για να δω την ταινία (δεν θα το αντέξω μόνη μου!).

Τα λέμε μεθαύριο ντίαρ.

bernardina είπε...

γεια σου, ωρέ κουμπαρούλα. Έκανα ένα διάλειμμα από το μαγκανοπήγαδο και είπα να περάσω για να αφήσω ένα "καλό μήνα".
Να 'ξερες πόσο σε ζηλευω, αδερφούλα. Το μόνο που δεν χόρτασα κι ούτε πρόκειται να χορτάσω ποτέ μου είναι τα ταξίδια. Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής, που λέει και ο ποιητής...

La koumbara είπε...

Καλώς την!
Είναι η βασική προτροπή μου προς όλους: ταξιδέψτε - κατά προτίμηση χωρίς γκρουπ. Πολύ συχνά σκέφτομαι ότι πρέπει να γράψω κάτι του τύπου "πώς να μην ξοδέψετε πολλά σε ένα ταξίδι" ή "πού αξίζει να πάτε", αλλά ποτέ δεν έχω χρόνο. Στα γρήγορα θα μπορούσα να πω ότι το εισιτήριο με την Air Baltic από Βερολίνο για Ρίγα στοίχισε 17 ευρώ και από Ρίγα για Αμβούργο 27. Βέβαια δεν προσφέρουν ούτε νερό, αλλά who cares? Νομίζω ότι αξίζει κανείς να ψάξει λίγο και να βρει σούπερ προσφορές για παντού.
Άντε βρε, καλά ταξίδια! (κι αν θες έχουμε πάντα ιδέες, guides, ακόμα και για μέρη που δεν έχουμε πάει - ακόμα).

bernardina είπε...

αχ, ρε μανάρι, μακάρι το πρόβλημα να ήταν οι ιδέες και οι προσφορές. ΧΡΟΝΟ μπορεί να μου χαρίσει κάποιος; Θα τον έκανα εικόνισμα...
Καλώς σε βρήκα

demetrat είπε...

γειά σου ρε κουμπάρα.
ο Βίγκος είναι ένας , πάει και τελείωσε και πολύ σωστή σε βρίσκω.
έγκυος δεν θα το έλεγα, αλλά ψυχοπλακωμένη και αυτό το εύθραυστο που λες, με το ζόρι το αποφεύγω.
Παρόλα αυτά ,και επειδή γιά μιά φαντασίωση ζούμε και ο Βίγκος είπαμε, είναι θεός,θα το πάρω .
δ

νατασσΆκι είπε...

Καλώς την!!!
(ζηλεύω, λέμε -και πιο πολύ απ' όλα Το Βερολίνο, που πέρασα μόνο 2 μέρες πριν χρόνια και να δω πώς θα καταφέρω να ξαναπάω :) )

Πέθανα στο γέλιο με το διαγωνισμό -μήπως να τον προωθήσουμε κι εδώ;
:ppp

Καλό Μήνα, να μου φιλήσεις τις γλύκες σου, και να τα πούμε -ελπίζω σύντομα

La koumbara είπε...

@ bernardina
Είχα διαβάσει κάποτε για μια πρωτοβουλία ανταλλαγής χρόνου. Δηλαδή: εγώ είμαι καλή στο σίδερο (λέμε τώρα). Έρχομαι λοιπόν στο σπίτι σου και σε δύο ώρες (να ο χρόνος) σου έχω κάνει όλο το σίδερο της εβδομάδας. Εσύ πάλι είσαι καλή στην ανάγνωση και πηγαίνεις και διαβάζεις δύο ώρες στους γέρους γονείς του Χ. Ο Χ είναι καλός στα αγγλικά και έρχεται δύο ώρες και κάνει μάθημα στα παιδιά μου. Κάπως έτσι τέλος πάντων. Ανταλλάσσουμε χρόνους σε πράγματα που είμαστε αποτελεσματικοί, κι έτσι μας μένει χρόνος.

bernardina είπε...

Κουμπάρα, μ' έφτιαξες! Δηλώνω πρόθυμη με χίλια να γίνω ιδρυτικό μέλος μιας τέτοιας δικής μας ομάδας (αρκεί να βοηθάει και ο τόπος διαμονής μας, για να μη μας τρώει το χρόνο η μετακίνηση, χεχε) Λοιπό, έχουμε και λέμε: είμαι καλή στο μαγείρεμα, την κηπουρική, την πληκτρολόγηση, τη μετάφραση από και προς αγγλικά, τη διδασκαλία εκτός από μαθηματικά, τη φύλαξη παιδιών και πολλά άλλα. Μόνο να σιδερώσω μη μου ζητήσει κανείς γιατί το απεχθάνομαι! Α, ναι, και να νταραβεριστώ με δημόσιες υπηρεσίες! Εκεί ζητούνται άτομα με νεύρα ατσάλι και άφθονο χρόνο για σκότωμα, χαχα.
Καλή μέρα να 'χουμε

La koumbara είπε...

@ demetrat
Βλέπαμε που λες τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών με την κόρη Α και της λέω σε κάποια φάση "πώς σου φαίνεται αυτός;". Πέραν του ότι δεν της άρεσε καθόλου και προτιμούσε τον Λέγκολας-Ορλάντο Μπλουμ, με ρώτησε "δηλαδή εσύ τον βρίσκεις πιο ωραίο από τον μπαμπά;". Να οι δύσκολες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά!

@ νατασσάκι
Γεια σου και χαρά σου αγαπητή Νατάσσα!
Το άλλο ενδιαφέρον με τους Λεττονούς είναι ότι όταν πήγαμε είχαν μαραθώνιο. ΟΚ θα μου πεις, ένας μαραθώνιος ακόμα. Μόνο που σε κάθε γωνία είχαν μπάντες που έπαιζαν ταρατατζούμ, ή dj σε πάγκους που έπαιζαν τα δικά τους, μαζορέτες χόρευαν και ο κόσμος στεκόταν κατά μήκος του δρόμου και χειροκροτούσε. Και όλα αυτά για τον απλό και ταπεινό ετήσιο Μαραθώνιο της Ρίγα(ς)! Οι άνθρωποι δείχνουν να χαίρονται ή να ψάχνουν ευκαιρίες για να χαρούν. Κάπου εκεί νομίζω ότι μπαίνει και το φεστιβάλ των ξανθών.

Εμείς ας κάνουμε φεστιβάλ μελαχροινών/καστανών. Proud to be a brunette!

Όσο για πότε θα τα πούμε, θυμάσαι ότι έχεις τάξει να φέρνεις καφέδες σε μια συγκεκριμένη περίσταση (σε 2-3 βδομάδες το υπολογίζω);

νατασσΆκι είπε...

ω ναι -το ξέρεις ότι δεν ξεχνάω!
Αρκεί να της "συμβεί" ΠΣΚ, ή αργία -τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά!
Αλλιώς, θα σας προλάβω :)))))

υγ. Δεν σχολίασα το Δρόμο -καλά που τον έχω διαβάσει, επίσης. Δεν θα ήταν καθόλου καλή περίοδος για μένα τώρα ;)

La koumbara είπε...

@ bernardina
Βρε συ, εγώ είσαι; (εξαιρούμε την κηπουρική)

@ νατασσάκι
Αυτό πώς θα το μεθοδεύσουμε δεν το ξέρω, αλλά κι εγώ θα το προτιμούσα σε ΠΣΚ! (Ακούτε εσείς εκεί, εμείς προγραμματίζουμε πριν από σας για σας!)

Ζεστό με μπόλικο γάλα παρακαλώ!
:)))

νατασσΆκι είπε...

να σας πω, όταν θα βρούμε κάποια να είναι καλή στο σίδερο, θα την οργανώσουμε πάραυτα την "τράπεζα χρόνου" -εκεί πάσχω κι εγώ...
(γκρρρρ!)
Κατά τα λοιπά
το νου σας εσείς εκεί
(καταχωρήθηκε η προτίμηση ;)) )
Μουτς στα μουτράκια σας
(ειδικά της κόρης Γ)
:))))

demetrat είπε...

αυτό με τα σίδερα και τα μαγειρέματα το κάναμε παλιά τρεις που είχαμε από δύο νήπια η καθε μιά.
το πρόβλημα και γιαυτό χάλασε και η δουλειά, ήταν οι άντρες μας, οι οποίοι μετά από λίγο κατέβασαν τα μούτρα γιατί διαπίστωσαν πως μας έμενε ο διπλάσιος χρόνος από ότι πριν ,και αυτό δεν τους άρεσε καθόλου.
Και μας είπαν μιά μαλακία στυλ, δεν μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα σε άλλο σπίτι γιά μεσημέρι....μετά κατάλαβαν πως ήταν χοντρομαλάκες γιατί οι δουλειές τους απείχαν από τα τρία σπίτια μόλις 10 λεφτά.Επαρχία βλέπεις.
Το όλο εγχείρημα ξεφούσκωσε μετά από δυό τρεις μήνες γιατί τελικά δεν είχαμε τις ίδιες προτεραιότητες.
Τώρα βέβαια που ξέρουμε και γω μέσα στην ομάδα.
Α και κάνω και σίδερο σε μεγάλη ανάγκη.
Τα πιάτα απ το πλυντήριο μόνο δεν βγάζω και τα σκουπίδια.Αυτό όσο κι αν προσπάθησα,αδύνατον,

σιγά ρε κουμπάρα , δύσκολο το νααααααιιιιιιιιιιιιιιιιι;
:))
δ

La koumbara είπε...

@ demetrat
Να μια αντίδραση που δεν είχα σκεφτεί. Ενδιαφέρον!



Αφού λοιπόν διαπιστώσαμε ότι μόνο η Δήμητρα σιδερώνει (που εγώ πολύ ευχαρίστως να της πετούσα τα σκουπίδια και να της έβγαζα τα πιάτα από το πλυντήριο αν ήταν να μου κάνει το σίδερο, αλλά μου πέφτει λίγο μακρυά), μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε ότι τέτοιες συνεργατικές πρωτοβουλίες θα λειτουργούσαν μόνο σε επίπεδο γειτονιάς. Πράγμα που μου θυμίζει τους παιδικούς σταθμούς που τους διαχειρίζονται οι γονείς των παιδιών (σε άλλες χώρες) και κάποια στιγμή να θυμηθώ να γράψω και γι' αυτό.

bernardina είπε...

Ρε σεις, κάτω τα χέρια από το Βίγκουλα, θα μαλλιοτραβηχτούμε! Χαχαχα. Χαλάλι σας κοριτσάκια, ειδικά σ' εσάς τις παντρεμένες. Εγώ έχω πιάσει κονέ με τον Σόγιερ του Λοστ τώρα που έχει λίγο χρόνο παραπάνω γιατί τέλειωσε η σειρά και δεν τον χρειάζομαι τον ΣΒίγκο,χεχε.

Ωρή Δήμητρα, μακριά μου πέφτεις, καμάρι μου, αλλιώς θα σου 'λεγα εγώ τι αλλαξο....μαγεριές θα κάναμε! :-DDDD

Αυτο-οργάνωση και πρωτότυπη σκέψη είναι το μόνο που μας σώζει, ρε παιδιά, αλλά με τη νοοτροπία του Έλληνα δεν το βλέπω να γίνεται. Το 'χω ξαναπεί -είμαστε πολλοί, αλλά είμαστε σκόρπιοι. Δυστυχώς.
Γεια χαρά σε όλες.

demetrat είπε...

μη λέτε μεγάλα λόγια γιά το μακρυά, γιατί άμα πέσει πείνα όλοι κοντά θα βρεθούμε...
Το μελλον αόρατον.
Επίσης εκτός από το σιδέρωμα , διαθέτω μεγάλο σπίτι,μεγάλο κήπο,πολλά δωμάτια σεπαρέ στυλ,σε νησί.
βάζω το σπιτι, βάζετε τις συντάξεις;

ρηγούλα, χάριζμά σου ορή ο αλοίθωρος.. χώρια που τον έκοψα και ωραιοπαθή ενώ ο Βίγκοςςςςςςςςςς αχ ο Βίγκος...........
δ

La koumbara είπε...

Εγώ θα πάρω σύνταξη!
440 το μήνα ύστερα από άλλα 20 χρόνια!!!
(Εξακολουθείς να βάζεις το σπίτι;)


Ούτε εμένα μου αρέσει ο Τζος. Μου μοιάζει λίγο με Αυστραλιανό γελαδάρη - εντάξει, όχι σαν τον Ράσελ Κρόου, αλλά τό'χει λίγο το Australian outback.

demetrat είπε...

ναι αμέ;
θα έχουμε από όλες τις ηλικίες, ουτως ώστε να υπάρχουν πάντα δυό τρεις συντάξεις στη γύρα......
επίσης τόχω σκεφτεί το σενάριο.
θα νοικιάσετε τα σπίτια σας, και θάχουμε και έξτρα χρήμα γιά να κάνουμε ταξιδάκια...
:)))