Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Outliers

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να υπολογίσετε τον μέσο όρο ηλικίας των φοιτητών ενός πανεπιστημίου. Είναι λογικό να σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι φοιτητές θα είναι 18-24. Αν όμως έχετε έναν φοιτητή 75 ετών και τον υπολογίσετε σε ένα μικρό δείγμα (ας πούμε 15 φοιτητών), τότε θα σας χαλάσει το αποτέλεσμα. Έτσι δεν είναι; Αυτός ο 75χρονος φοιτητής είναι outlier - μια ακραία τιμή και μπορείτε να επιλέξετε να μην τον λάβετε υπόψη στους υπολογισμούς σας.

Αυτή η λέξη έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα - και ιδιαίτερα στην εξαγωγή διαφόρων ευρωπαϊκών δεικτών. Βγαίνει ο δείκτης και στο τέλος υπάρχει σημείωση ότι "βάσει της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήσαμε αφήσαμε απ'έξω το 10% των ανώτερων και κατώτερων τιμών" (και εκεί ήταν όλα τα στοιχεία για την Ελλάδα) ή άλλη σημείωση λέει "στον υπολογισμό δεν λήφθηκε υπόψη η Ελλάδα, η οποία αποτελεί outlier".
Είμαστε outlier, είμαστε απ' έξω.

Και σήμερα ανοίξαμε τις πόρτες μας στο ΔΝΤ.
Ό,τι και να λέμε, η αλήθεια είναι ότι ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό.

Τις τελευταίες ημέρες διάβασα πολλά και συχνά διατυπωνόταν το ερώτημα "μα καλά, αυτοί οι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν ότι τα πράγματα ήταν άσχημα στην Ελλάδα;" Το ήξεραν, φυσικά και το ήξεραν. Αλλά υπάρχει διαφορά: άλλο να λες ότι έχεις έλλειμμα 3% και να εννοείς 4,5% και άλλο να λες ότι έχεις 3% και να εννοείς 14%. Εδώ δεν μιλάμε για απλό θρίλερ, μιλάμε για Αρτζέντο σε όλο του το μεγαλείο!

(Σημείωση: έλλειμμα είναι τα χρήματα που δεν έχουμε για να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Αν δηλαδή στο σπίτι μας χρειαζόμαστε 100 ευρώ το χρόνο για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, φαγητό κ.λπ. και έχουμε τα 97 ευρώ, τότε έχουμε έλλειμμα 3%. Στην οικονομία όλα αυτά τα ποσοστά υπολογίζονται επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (aka ΑΕΠ) που ουσιαστικά είναι όλα τα χρήματα από όλη την παραγωγή όλης της χώρας για όλο το χρόνο. Το έλλειμμα, στο βαθμό που δεν ελέγχεται με μείωση των δαπανών - γιατί αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος μείωσης του ελλείμματος - οδηγεί σε δανεισμό. Και ο δανεισμός μαζεύεται και φτιάχνει ένα ωραίο χρέος. Αυτά για να καταλαβαινόμαστε.)

Όπως καταλαβαίνετε τα καλά δεν σταματούν εδώ. Αν το πρόβλημα ήταν μόνο το έλλειμμα, κάτι μπορεί να παλευόταν. Το κακό είναι ότι έχουμε και τεράστιο χρέος. Δηλαδή, πέραν του ότι δεν έχουμε λεφτά να την βγάλουμε, χρωστάμε και της Μιχαλούς και πρέπει να την ξεχρεώσουμε (αυτό θα το καταλαβαίνετε όταν ακούτε στις ειδήσεις να μιλάνε για "ομόλογα που λήγουν".). Γιατί και η Πορτογαλία έφθασε το έλλειμμά της στο 8%, αλλά το χρέος της είναι κάπου 75% του ΑΕΠ - που είναι μεν ψηλό, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά ελέγχεται.

Ευτυχώς λοιπόν (έχετε καταλάβει πού φτάσαμε για να λέω "ευτυχώς";) που έρχεται ο μηχανισμός στήριξης και μας τα χώνει. Θα τα χρωστάμε κι αυτά, δεν είναι χάρισμά μας στα μούτρα τα δικά μας, θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω. Αλλά τουλάχιστον δανειζόμαστε από ΕΕ και ΔΝΤ με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας σαν χώρα από τις αγορές (ή τουλάχιστον αυτή είναι η όλη λογική του πράγματος).

Τι έχουμε να περιμένουμε τώρα;
- Νέο πακέτο δημοσιονομικών (aka φορολογικών) μέτρων. (Δεν με νοιάζει να φωτογραφίσουν όλοι οι δορυφόροι την πλαστική πισίνα της Barbie που έχουμε στο μπαλκόνι...)
- Μείωση απολαβών στον ιδιωτικό τομέα (φήμες ανέφεραν ότι το κακό θα γίνει το Σεπτέμβριο, μπας και προλάβουμε να κάνουμε διακοπές για να τα χώσουμε στον τουρισμό αλλά από τη στιγμή που ενεργοποιείται τώρα ο μηχανισμός υποθέτω ότι θα μας έρθει νωρίτερα). Βέβαια προσέξτε: οι μισθοί δεν θα μειωθούν, αλλά θα μειωθούν δώρα, μπόνους (για όσους παίρνουν), επιδόματα, θα μαζευτούν αυτοκίνητα, θα κοπούν προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, τέτοια πράγματα.
- Έλεγχο απ' έξω. "Παραχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα" άκουσα. Χμμμ, τι να πω εγώ, νομικός δεν είμαι. Αλλά αν όλοι οι ντόπιοι δεν κατάφεραν να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά μας τόσα χρόνια (βασικά να βγάλουν τα χέρια), λέτε οι βάρβαροι να είναι μια κάποια λύση;

Τόσα χρόνια ήμασταν outliers. Αποδεικνύεται ότι ήμασταν outright liars.

7 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

Αχα!
Δική σας είναι η πλαστική πισίνα με τη Μπάρμπυ που είδα στις φωτό του Google!!!
(πες τώρα, ποια από τις τρεις κόρες τη χρησιμοποιεί περισσότερο???)
:PPP

:)))))

Να μου τις φιλήσεις!
Καλό Σαββατοκύριακο

νατασσΆκι είπε...

(ναι, αυτό ήταν ένα σοβαρό πολιτικό σχόλιο)
;)

La koumbara είπε...

Το ήξερα ότι μας κατέγραφαν οι δορυφόροι αλλά εγώ είμαι λαρζ - έχω να καλύψω το τεκμήριο για το 1τ.μ. πισίνας barbie. Τι νόμιζες;;;

Και ναι, έτσι είναι τα πολιτικά σχόλια!

(Μεταξύ μας, έχει πέσει τέτοια μαυρίλα στο μαγαζί που δουλεύω που ακόμη κι να ήθελα δεν θα μπορούσα να αφήσω το θέμα ασχολίαστο.)

Σματς

mamma είπε...

Τι να σχολιάσω; το νατασσάκι τα είπε όλα (κι εδώ μαυρίλα οπότε το ρίχνω στην παλαβή).

La koumbara είπε...

Επειδή δεν μπορώ να έρθω εκεί να αναλάβω δράση, δες τι θα κάνεις:
1. Κλείσε την όπερα (είναι σαν τις αρχαίες τραγωδίες - δεν είμαστε για τέτοια).
2. Κατέβασε κάτι σε b52s - δεν θα σου αρέσουν, αλλά σε φτιάχνει για πάρτυ.
3. Ζήτα από τον άντρα σου να σου φέρει ευχάριστα αναγνώσματα. Αν δεν βρεις κανένα Mad μπορείς να επιλέξεις κάτι σε cosmopolitan, λοιπόν, κάτι που θα σε κάνει να γελάσεις.
4. Μήπως να σας κάναμε δώρο μια πισίνα;
Σματς

Christina Linardaki είπε...

Merde...

La koumbara είπε...

Σωστό κι αυτό.
Όλοι γαλλικά θα μιλάμε από δω και πέρα.