Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Φάβα και G6PD

Έχετε προσέξει ότι πάρα πολλές ταβέρνες σερβίρουν φάβα; Θυμόσαστε πριν από καμιά δεκαετία και βάλε που ο μόνος σίγουρος τρόπος να φας φάβα ήταν να την φτιάξεις στο σπίτι σου γιατί οι ταβέρνες απλώς δεν έφτιαχναν φάβα;

Επειδή λοιπόν έχω το κουσούρι να ρωτάω ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι, ρώτησα δύο εστιάτορες και μου εκμυστηρεύθηκαν ότι είναι πια εύκολο να φτιάξεις φάβα γιατί έρχεται σε σκόνη.
- Φάβα σε σκόνη; Και τι προέλευσης είναι;
- Αιγύπτου. Πολύ καλή!

Εδώ λοιπόν αρχίζουν οι ανησυχίες. Βλέπετε στην Αίγυπτο φτιάχνουν φάβα από κουκιά. Φούλια. Κουκόφαβα την λέμε στα ελληνικά. Αλλά όταν λέμε κουκόφαβα εμείς, που δεν κάνει να τρώμε κουκιά, καταλαβαίνουμε ότι αυτό το φαγητό απαγορεύεται. Όταν μας προσφέρεται ως φάβα, θεωρούμε ότι είναι ακίνδυνο.

Ξέρω ότι η έλλειψη G6PD αφορά πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού αλλά αν είστε ένας από εμάς, ίσως να είναι καλύτερο να μην τρώτε φάβα οπουδήποτε.

11 σχόλια:

mahler76 είπε...

πρώτη φορά το ακούω αυτό. Φάβα σε σκόνη??? ακόμα κι αν δεν είναι από κουκιά που ξέρει κανείς τι μπορεί να έχει μέσα και πόσο υγιεινή είναι.

Theorema είπε...

Ομολογώ πως και για μένα αυτό είναι μια μεγάλη πρώτη. Ούτε που το είχα φανταστεί!...

La koumbara είπε...

Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας λένε φάβα το φαγητό, όχι το όσπριο. Και το φαγητό μπορεί να έχει γίνει από οποιοδήποτε αλεσμένο όσπριο - όπως τα κουκιά.
Κανονικά το όσπριο λέγεται λαθούρι - η φάβα Σαντορίνης (γιαμ, γιαμ) γίνεται από αυτό το όσπριο.
Να σας τώρα μπλέξω λίγο; Τα κουκιά στα λατινικά λέγονται faba. Σε πολλές αγγλικές πηγές βρίσκουμε το broad beans (κουκιά) συνώνυμο με το fava beans! Καλό; Γι΄αυτό λέω να προσέχουν λίγο όσοι έχουν λόγο να αποφεύγουν τα κουκιά.

Καλή σας ημέρα :)

abravanel είπε...

**η έλλειψη G6PD αφορά πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού//

Οχι τόσο μικρό: οι μικρασιάτες χριστιανοί, ορισμένοι χριστιανοί μακεδόνες και οι σεφαραδίτες εβραίοι παρουσιάζουν διψήφιο επιπολασμό.

La koumbara είπε...

@ abravanel
κάπου εκεί είμαστε κι εμείς :)

Καλημέρα!

demetrat είπε...

ίσως γιατί οι παραπάνω ήταν κλειστές κοινωνίες και οι γάμοι μεταξύ τους πολλαπλασίασαν το πρόβλημα .
δ
χα χα χα ,ρε κουμπαρίτσα, το κοίταζα το ποστ το κοίταζα, τι στο καλό λέω, πού θέλει να πάει η κουμπάρα και δεν έχει τζιπιές.ααααααααααααχαχαχαα ΄μετά είδα το νούμερο, διάβασα και κατάλαβα πως έτσι λένε το ένζυμο ....
φιλιά.
δ

La koumbara είπε...

Αχ βρε Δήμητρα
Κι εγώ έκανα μια ώρα να καταλάβω τι είναι το "τζι-πι-ές" γιατί το διάβαζα τζιπιές (σαν το τσιμπιές)!

Δεν έμαθα ποτέ να λέω "αφυδρογονάση της 6-φωσφορικής γλυκόζης"...

Καλημέρα :)

Ανώνυμος είπε...

Γιατι koumbara και/ή abravanel παρατηρείται σε αυτές τις ομάδες η έλλειψη αυτή;

(...εγώ το τζιπιές το ερμήνευσα ως περιπέτεια με Jeep. Και μη χειρότερα!)

La koumbara είπε...

@ Ατάσθαλος
Το γιατί δεν το ξέρω. Ξέρω όμως ότι στη Μεσόγειο εμφανίζεται περισότερο και σε πιο "βαριά" μορφή (το βαριά ακούγεται υπερβολικό λες και είναι καμιά αρρώστια, που δεν είναι. Για παράδειγμα η μεγάλη κόρη μου έχει παντελή έλλειψη και ποτέ δεν είχε πρόβλημα - και πιστεύω ότι με λίγη προσοχή θα είναι πάντα εντάξει).

thama είπε...

Η έλλειψη ενζύμου G6PD έχει ως "παρενέργεια", την αυξημένη αντοχή του πάσχοντα στην ελονοσία.

Συνεπώς, σε αρκετές περιοχές οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω ελονοσίας, υπάρχει αυξημένο ποσοστό ατόμων που έχουν την έλλειψη.

La koumbara είπε...

@ thama
και μεταξύ των φαρμάκων που απαγορεύονται είναι τα ανθελονοσικά.