Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Μελομακάρονα

Για τα μπισκότα
1 1/2 φλυτζάνι λάδι
5-6 φλυτζάνια αλεύρι
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουταλιά σούπας κανέλα
1 κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
1 χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
2 φλυτζάνια μέλι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
1 φλούδα λεμόνι
2-3 ξυλαράκια κανέλα

τριμμένο καρύδι

Εκτέλεση
Χτυπάμε για 5 λεπτά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη (δεν πρόκειται να ενωθούν αφού η ζάχαρη δεν πρόκειται να λιώσει, αλλά τουλάχιστον θα μπουρδουκλωθούν μεταξύ τους). Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τα 4 φλυτζάνια αλεύρι και το μπέικιν και ζυμώνουμε. Μέχρι αυτό το σημείο το μίγμα είναι αρκετά αραιό και ξέρουμε ότι θα προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι αλλά από δω και πέρα προσέχουμε. Γιατί;
Γιατί όλα εξαρτώνται από το λάδι. Αν είναι "σπιτικό", πηχτό τότε θα πάρει 6 φλυτζάνια αλεύρι, αν είναι ένα κλασικό ελαιόλαδο (δηλαδή πιο αραιό) θα πάρει 5 φλυτζάνια, οπότε το προσέχετε λίγο. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μία ομοιογενή σφιχτή ζύμη, αλλά όχι και πολύ σφιχτή (δηλαδή να μην τρίβεται στο πλάσιμο - αν συμβεί κάτι τέτοιο προσθέτουμε λίγο λάδι ή χυμό πορτοκάλι).
Πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενα μπισκοτάκια και τα ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί για μισή ώρα περίπου στους 180. Γιατί τα λέω μπισκοτάκια; Γιατί απλούστατα εμείς τα τελευταία χρόνια δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε στις επόμενες φάσεις - τα τρώμε σαν μπισκότα έτσι.
Αλλά υπάρχει και συνέχεια.
Φτιάχνουμε το σιρόπι (δηλαδή βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να ενωθούν - για να γίνει αυτό χρειάζεται κανένα μισάωρο). Και πάλι πολλά εξαρτώνται από το μέλι. Αν είναι αραιό μπορεί να είναι φρόνιμο να προσθέσετε κι άλλη ζάχαρη. Παίρνουμε τα ψημένα μπισκοτάκια και τα βουτάμε μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι (που το έχουμε αφήσει να κρυώσει αρκετά), τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα, τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη και πετυχαίνει πάντα. Αν δεν έχετε ξανακάνει μελομακάρονα, μην το φοβηθείτε.

Άντε και καλά Χριστούγεννα!

7 σχόλια:

mamma είπε...

Καλημέρα κουμπάρα :)
Κανόνισε πότε θα τα φτιάξουμε!

Καλό ΣΚ.

La koumbara είπε...

@ mamma
Τι είπαν οι άντρες; Τους άρεσαν;
xxxx

mamma είπε...

Του Παύλου του άρεσαν. Το ίδιο και σε μένα (το ομολογώ, έκανα την αμαρτία να φάω δύο... τα πιό μικρά). Ο Κ. ακόμα να δοκιμάσει. Αφού δεν τα τρώει τα γλυκά, τι να κάνουμε. Πάντως εγώ να σου πω ότι μου άρεσαν τόσο πολύ που έκανα ασκήσεις αυτοσυγκράτησης για να μην φάω άλλα.

La koumbara είπε...

@ mamma
Ευτυχώς δηλαδή που δεν τα μελώσαμε κιόλας. Ας μην φτιάξουμε άλλα πριν τον Ιούνιο (τότε θα τα μελώσουμε)!

νατασσΆκι είπε...

χαχαχαχαχα!
δε σας πιστεύω
εκμεταλλεύεστε το γεγονός πως έχω γρίπη και δεν θέλω να σας κολλήσω, και τρώτε μόνες σας μελομακάρονα;;;!!!
:p

Θα φτιάξω κι εγώ, να μάθετε!
:)))

La koumbara είπε...

@ νατασσάκι
Αν κάνεις αυτή τη συνταγή βάλε λιγότερο αλεύρι. Για κάποιο λόγο φέτος και τα δικά μου και της mamma έγιναν με τεσσεράμισι φλυτζάνια αλεύρι.

Πάντως ούτε στο σπίτι προλάβαμε να τα μελώσουμε - καταναλώθηκαν νωρίτερα.
:))))

La koumbara είπε...

@ νατασσάκι

Περαστικά δεν σας είπα!