Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η κυρία από την Οσάκα

Στην Οσάκα τρώγαμε σε "γυράδικα" - ελληνιστί sushi bar. Πρόκειται για εστιατόρια που οι πελάτες κάθονται γύρω από έναν πάγκο, μέσα από τον οποίο εργάζονται οι μάγειρες που παρασκευάζουν τα πιάτα και τα τοποθετούν σε έναν κυλιόμενο ιμάντα που γυρίζει γύρω γύρω. Έτσι οι πελάτες βλέπουν το πιάτο που τους αρέσει και απλώς το παίρνουν από τον ιμάντα. Συχνά τα πιάτα κυκλοφορούν σε δύο διαφορετικά χρώματα, που αντιπροσωπεύουν δύο κατηγορίες τιμών, τα φθηνά και τα ακριβά, ανάλογα και με την ποσότητα του φαγητού - αν δηλαδή έχουν μέσα μία μπουκιά ή δύο μπουκιές φαγητό (για τα ελληνικά δεδομένα όλα φθηνά ήταν, αλλά λέμε τώρα).

Ένα βράδυ λοιπόν, και ενώ τρώγαμε σε ένα τέτοιο εστιατόριο, άνοιξε η πόρτα και εμφανίστηκε μία κυρία 65+. Κοντή, αδύνατη, φορούσε παραδοσιακά ξυλοπάπουτσα, ένα λιωμένο μεταξωτό κιμονό που ήταν σαφές ότι κάποτε είχε γνωρίσει ένδοξες εποχές και ήταν βαμμένη σαν κούκλα. Κρατούσε ένα μεγάλο πορτοφόλι, από αυτά που χωράνε πολλά πράγματα και έχουν το κούμπωμα επάνω - είμαι βέβαιη ότι θυμόσαστε την γιαγιά σας να κρατάει ένα τέτοιο. Έκατσε δίπλα μας - ήταν σαν να είχε πετάξει, δεν ακούστηκε ο παραμικρός ήχος. Άφησε τον ιμάντα να γυρίσει μια φορά και επέλεξε ένα πιάτο από τα φθηνά. Το έφερε μπροστά της, πήρε τα ξυλάκια της, άνοιξε το δοχείο με το τζίντζερ-τουρσί (που διατίθεται δωρεάν και υπάρχει πάνω στους πάγκους και τα τραπέζια όπως η κέτσαπ στα αμερικανικά εστιατόρια) και πήρε μια καλή ποσότητα. Έφαγε το τουρσί, το οποίο είναι κάπως καυτερό και κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, έβγαλε από το πορτοφόλι ένα χαρτομάντηλο, σκούπισε τη μύτη της χωρίς να τη φυσήξει (θεωρείται αγένεια να φυσάς τη μύτη σου μπροστά σε άλλους), ξαναέβαλε το χαρτομάντηλο στο πορτοφόλι και έφαγε τη μία μπουκιά φαγητό. Το λογικό θα ήταν να φάει πάλι λίγο τουρσί (αφού προφανώς της άρεσε και ούτως ή άλλως αυτό το τρώνε ανάμεσα στα πιάτα για να αλλάζει η γεύση) και να πάρει ένα δεύτερο πιάτο. Λάθος. Συνέχισε να τρώει σκέτο τουρσί και να σκουπίζει μάτια και μύτη.

Έκανα ό,τι μπορούσα για να την παρατηρήσω καλύτερα, χωρίς να την καρφώνω. Ήταν μια φτωχή γυναίκα - όλα πάνω της το αποδείκνυαν: τα λιωμένα ρούχα, το μακιγιάζ-πάστωμα, τα μαλλιά, το πορτοφόλι, τα πάντα. Αλλά ήταν πολύ προσεγμένη. Τα γκρίζα μαλλιά της ήταν πιασμένα σε κότσο που δεν έφευγε τρίχα ενώ το περίτεχνο δέσιμο του κιμονό αναδείκνυε όλο το μοτίβο πάνω στο θαμπό πλέον ρούχο. Τότε σκέφτηκα ότι ενδεχομένως να μην έχει χρήματα για φαγητό.
- Να την κεράσουμε κάτι;
- Μιλάς σοβαρά; Θα πέσει κάτω από την ντροπή!

Περίμενα να δω τι θα κάνει. Αφού είχε φάει σχεδόν όλο το τουρσί, πλήρωσε για το ένα και μοναδικό πιάτο που είχε πάρει και έφυγε όσο ήσυχα είχε έρθει.

Συχνά με ρωτάνε τι μου μένει από ένα ταξίδι. Κάτι τέτοια μου μένουν, όπως η αξιοπρέπεια της κυρίας από την Οσάκα.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία εικόνα, με ταξίδεψε νοερά.
Τι σύμπτωση, εχθές είδα την πολύ καλή ιαπωνέζικη ταινία "Still Walking"...

http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1379992089/

dimitris.jp είπε...

τι φοβερη ιστορια!!

νιωθω οτι πολλες φορες συμβαινουν τετοια περιστατικα γυρω μου αλλα ξεχναω να τα παρατηρησω.

La koumbara είπε...

@ atasthalos
Χαίρομαι που σε ταξίδεψε, αυτός ήταν ο στόχος. Πάω να δω το λινκ.


@ dimitris.jp
Ίσως να μην τα παρατηρείς γιατί έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις αγαπητέ Δημήτρη :)

Christina Linardaki είπε...

Άνθρωποι, άνθρωποι παντού... Τα ίδια χαρακτηριστικά, η ίδια ομορφιά ή η ίδια ασχήμια. Κατά έναν περίεργο τρόπο το γεγονός αυτό με κάνει να νιώθω ασφαλής.

La koumbara είπε...

@ cleareaching
Εγώ πάλι βλέπω πολλές διαφορές. Και κατά βάθος, αυτό μου αρέσει.

Χουλκ είπε...

Απίστευτοι οι Ιάπωνες. Δεν έχω ταξιδέψει τη χώρα τους, αλλά θεωρώ ότι έχουν μια πολύ ξεχωριστή κουλτούρα και φιλοσοφία.
Απλά τους λατρεύω.

demetrat είπε...

μπράβο ορή κουμπάρα,
άμα ήτανε οι τουρίστες σαν και σένα , η ζωή θα ήταν όμορφη.
Πολύ όμορφη σε λέω.
καλημερούδια
δ

La koumbara είπε...

@ Χουλκ
Να πας! Οι Ιάπωνες είναι όντως απίστευτοι (έχουν φυσικά κι αυτοί τα κολλήματά τους, δεν το κρύβουμε), αλλά πιστεύω ότι θα εντυπωσιαστείς από την ευγένεια χωρίς δουλοπρέπεια.


@ demetrat
Αγαπημένη μου Δήμητρα, σε ευχαριστώ! Μου έφτιαξες την ημέρα :))