Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι

Όσες φορές φύγατε για ένα σαββατοκύριακο, σκεφτήκατε ποτέ ότι θα μπορούσατε να πάτε στο Βελιγράδι; Εμείς ενθουσιαστήκαμε με την προσφορά της νέας Ολυμπιακής και πήραμε εισιτήρια με 1 ευρώ το άτομο (+ τους φόρους, που όμως αν δεν ταξιδέψεις επιστρέφονται, οπότε το μόνο που θα χάσεις αν δεν ταξιδέψεις τελικά είναι το 1 ευρώ το άτομο).

Στο Βελιγράδι δεν είχαμε ξαναπάει και δεν είχαμε συγκεκριμένη άποψη για το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Θα γράψω λοιπόν την πραγματική, αντικειμενική και αμερόληπτη αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος!
1. Ο κεντρικός πεζόδρομος του Βελιγραδίου θα μπορούσε να είναι στη Βιέννη. Έχει καταστήματα, εστιατόρια, καφέ (από 'μοντέρνα', μέχρι εκείνα τα μεγάλα που έχουν παντού ξύλο και θυμίζουν περασμένα μεγαλεία, σαν το Ζόναρς πριν την ανακαίνιση).
2. Το καλντερίμι με τα παραδοσιακά εστιατόρια κ.λπ. (τύπου Πλάκας) ικανοποιεί όλα τα γούστα - αν και το πολύ ακορντεόν εμένα με κουράζει και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έμοιαζε βομβαρδισμένος.
3. Το φαγητό τους είναι τέλειο, με πολλές ομοιότητες με την ελληνική κουζίνα. Μπορείς να φας πολύ καλά και φθηνά ακόμα και σε μαγαζάκια που δεν γεμίζουν καθόλου το μάτι. Τα κρέατα και τα ψάρια ήταν γενικότερα ελαφρώς μαριναρισμένα και καλοψημένα, κυκλοφορούν ευρέως τουρσιά και πιπεριές Φλωρίνης σε διάφορες μορφές, στα δε γλυκά τους περιλαμβάνονται οι μπακλαβάδες, οι τουλούμπες και τα κουρκουμπίνια. Έχουν και πολλά και διάφορα με φρούτα του δάσους (από αυτά που δεν ξέρω καν πως λέγονται στα ελληνικά, αλλά στα αγγλικά είναι λέξεις που τελειώνουν σε -currant και -berry).
4. Τα ποτά είναι φθηνά. Υπάρχουν πολλά μπαρ για όλα τα γούστα και γενικώς ο κόσμος βγαίνει. Αν και το τοπικό τσιπουροειδές ποτό εμένα δεν μου άρεσε.
5. Οι Σέρβοι είναι ψηλοί και ωραίοι. Απ' ό,τι λέει ο σύζυγος, το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τις παρατήρησα κιόλας.
6. Τα κτήρια είναι παλιά και η εύρεση καλού και φθηνού ξενοδοχείου στο κέντρο είναι μάλλον αδύνατη. Γενικότερα τα παλιά κτήρια της πόλης δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς (και αυτό φαίνεται παντού).
7. Η γενική εντύπωση ήταν πολύ θετική. Οι άνθρωποι είναι ωραίοι, ευχάριστοι, χαμογελαστοί και είχαν όλη την καλή διάθεση να συννενοηθούν μαζί μας ακόμα κι όταν δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε σε καμία γλώσσα - δεν δείχνουν γκρινιάρηδες, αυτό το στυλάκι που σε κάνει να μιζεριάζεις σε άλλες περιοχές του κόσμου.
8. Για φαγητό δεν πληρώσαμε πάνω από 10 ευρώ (και για τους δύο) σε μαγαζιά τύπου ταβέρνας. Ο καφές και η μπύρα έχουν από 1 έως 2 ευρώ. Οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι τσιμπημένες (γι' αυτό που προσφέρουν πάντα) και οι τιμές στις βιτρίνες για ρούχα/παπούτσια είναι αντίστοιχες με της Αθήνας.
9. Η πόλη είναι φιλική. Υπάρχουν διαβάσεις για καροτσάκια (αν και πολλά κτήρια έχουν σκάλες), υπάρχουν σούπερ μάρκετ ανοικτά 24 ώρες και πολλά μαγαζιά λειτουργούν κανονικά και την Κυριακή.
10. Πολλά λεωφορεία γράφουν στο πλάι "Donation from the people of Japan" και έχουν τις δύο σημαίες. Γιατί μπορεί να γράφω για τη Σερβία, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για το σημαντικότατο φιλανθρωπικό έργο της Ιαπωνίας.
11. Οι (ορθόδοξες) εκκλησίες τους ήταν αρκετά διαφορετικές από τις δικές μας. Δεν υπήρχαν καρέκλες, τα κεριά καίγονταν μέχρι τέλους, ήταν τίγκα στον κόσμο αλλά κανείς δεν μιλούσε, οι πιστοί έκαναν τρεις σταυρούς με μετάνοια πριν φιλήσουν τις εικόνες, αρκετοί φιλούσαν την πόρτα της εκκλησίας μπαίνοντας μέσα και οι εικόνες ήταν αρκετά διαφορετικές με αυτές που υπάρχουν στις δικές μας εκκλησίες (δεν ακολουθούσαν δηλαδή πιστά το μοντέλο της βυζαντινής αγιογραφίας που βλέπουμε εμείς). Α, μην το ξεχάσω, είδαμε και αρραβώνα, μέσα στην εκκλησία.
12. Να πάτε, να πάτε, αλλά να προτιμήσετε την άνοιξη. Την Κυριακή έβρεχε από τα ξημερώματα μέχρι νωρίς το βράδυ και ήταν μάλλον θλιβερά. Μετά σταμάτησε η βροχή και όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και ήταν σαν γιορτή.
13. Η Ελλάδα είναι μια οικονομική υπερδύναμη. Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά φτάνοντας στο αεροδρόμιο, το πρώτο πράγμα που βλέπετε είναι μια τεράστια ταμπέλα που λέει Eurobank, μέσα στο αεροδρόμιο αλλάζετε χρήματα στην Alpha Bank, φτάνοντας στην πόλη βλέπετε την Πειραιώς, μετά την Εθνική και την Μαρφίν. Αν και η Alpha πρέπει να έχει περισσότερα καταστήματα από όλες τις άλλες τράπεζες.
14. Όλοι μας περνούσαν για ντόπιους. (Και μάλλον θα σκέφτονταν "πώς βγήκαν έτσι κοντοί αυτοί;").

Καλά ταξίδια!

7 σχόλια:

island είπε...

Κουμπάρα μου πού τρέχεις στα ξένα; Μα καλά τα τέκνα πού τα αφήνεις;;;

Φιλί.

La koumbara είπε...

@ island
Όπως έχεις καταλάβει, δεν είναι καθόλου εύκολο να αφήσουμε τα παιδιά. Γι' αυτό, όταν μας προτείνουν (μια φορά το εξάμηνο) να μας κρατήσουν τα παιδιά για να βγούμε κανένα βράδυ, εμείς λέμε "δεν τα κρατάτε δύο να πάμε κάπου;" Έτσι γίνεται. Όσο για τα ξένα, τι να πας στην Αίγινα, τι να πας στο Βελιγράδι. Τον ίδιο χρόνο θες και τα ίδια χρήματα θα ξοδέψεις.

mamma είπε...

Σε καταλαβαίνω όταν λες πως τις γυναίκες δεν τις πολυπρόσεξες.

Πολύ ωραία μου ακούστηκαν όσα έγραψες, μακάρι να μπορούσαμε κι εμείς να τα κάνουμε.

La koumbara είπε...

@ mamma
Σας το εύχομαι αγαπητή μου.

Σματς

ΥΓ μα πώς μπορούν γυναίκες και παρατηρούν γυναίκες;

Μετεωρίτης είπε...

Άντε βρε!!
Εγώ πήγα Βελιγράδι όταν ήμουν 17-18χρόνων. Προφανώς η EUROBANK δεν διαφημιζόταν τότε.. τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Μπορώ να πω ότι ήταν πολύ όμορφη πόλη, δεν το περίμενα να είναι τόσο.
Έμεινα λίγο (μια μέρα) και μετά πήγα Ρουμανία/Ιάσιο, που ήταν και στου διαόλου τη μάνα. Οπότε, τους άντρες δεν τους πρόσεξα. Καθόλου μάλιστα. Μάλλον είχα αλλού τοπ μυαλό μου, γι'αυτό! (στη Ρουμανία σπούδαζε ο πρώτος μου μεγάλος έρωτας, με έπιασες;!)

καλημέρεεεες

Μετεωρίτης είπε...

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ ΣΕ ΚΟΥΡΑΖΕΙ;

ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΑΜΕΛΙ, ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ;
ΕΚΛΕΙΣΕΣ ΤΑ ΑΥΤΑΚΙΑ ΣΟΥ;;;;;!!!!!!

:)
:)

La koumbara είπε...

@ μετεωρίτη
Μα δεν έχω δει την Αμελί! Φταίει που καναδυό φίλοι διαλέξανε το βασικό θέμα για τραγούδι γάμου.

Πάντως στη Ρουμανία είναι που νιώθεις ότι η Ελλάδα είναι μεγάλη υπερδύναμη. Στο δρόμο από το αεροδρόμιο στο κέντρο του Βουκουρεστίου είχαμε μετρήσει 16 επιγραφές ελληνικών επιχειρήσεων.

xxxx