Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κομμώσεις Τσαρλς

Τους τελευταίους μήνες Νταλάρας μπαίνει στο Μαξίμου, Νταλάρας βγαίνει, τέλος πάντων γεννήθηκε η απορία ποιος είναι αυτός ο Νταλάρας, γιατί ο άλλος δεν είναι. Σύμφωνα με τον γκούγκλη λοιπόν, ο Charles Dallara είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of International Finance (IIF), μιας ιδιωτικής ένωσης στην οποία αρχικά μετείχαν εταιρείες του τραπεζικού κλάδου και στην συνέχεια άλλων συναφών κλάδων (π.χ. ασφαλιστικές, δικηγορικές). Σήμερα αριθμεί κάπου 450 μέλη από 70 κράτη. Καλό νούμερο, δεν λέω. Το IIF διενεργεί έρευνες και μελέτες, λειτουργεί ως λόμπυ για λογαριασμό των μελών του, και καλά κάνει γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Στις συνομιλίες όμως για το κούρεμα δεν παίζει κανέναν ρόλο το IIF - και προφανώς δεν θα μπορούσε να παίξει αφού δεν έχει κανέναν απολύτως θεσμικό ρόλο.

Άρα, ποιος είναι ο Τσαρλς (και ουχί ο Τζωρτζ) και γιατί ένα ανεξάρτητο κράτος (η Ελληνική Δημοκρατία in case you have forgotten) διαπραγματεύεται μαζί του τα περί του κουρέματος του δημοσίου χρέους;

Υπάρχει λοιπόν το λεγόμενο "Private Creditor-Investor Committee for Greece" (επειδή είναι μακρυνάρι, θα το λέμε σκέτο Committee), το οποίο φαίνεται ότι περιλαμβάνει στις τάξεις του την πλειοψηφία των κατόχων των ελληνικών ομολόγων που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το Committee συστήθηκε στην Φρανκφούρτη στις 17 Νοεμβρίου 2011 και στις 28 Νοεμβρίου αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα Steering Committee προκειμένου να διαπραγματευθεί το οικειοθελές PSI με την ελληνική κυβέρνηση και με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Πρόεδροι του Steering Committee τοποθετήθηκαν οι Charles Dallara και ο Jean Lemierre, ο οποίος φαίνεται να είναι σύμβουλος του Προέδρου της BNP Paribas.

Ποιες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες μετέχουν στο Committee; Και, στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί μας νοιάζει; Στα τέλη Δεκεμβρίου 2011 συμμετείχαν (με αστερίσκο αυτές που συμμετέχουν στο Steering Committee):
1.Ageas, 2.Allianz*, 3.Alpha Eurobank*(ήδη έγινε η συγχώνευση για όσους δεν το κατάλαβαν!!), 4.Axa*, 5.Bank of Cyprus, 6.Bayern LB, 7.BBVA, 8.BNP Paribas*, 9.BPCE, 10.CNP Assurances*, 11.Commerzbank*, 12.Credit Agricole, 13.DekaBank, 14.Deutsche Bank*, 15.Dexia, 16.Emporiki Bank of Greece, 17.Generali, 18.Greylock Capital Management*, 19.Groupama, 20.HSBC, 21.ING*, 22.Intesa San Paolo*, 23.Landesbank Baden-Württemberg*, 24.MACSF, 25.Marathon Asset Management, 26.Marfin Popular Bank, 27.Metlife, 28.National Bank of Greece*, 29.Piraeus Bank, 30.Royal Bank of Scotland, 31.Société Générale, 32.Unicredit.

Προκύπτει λοιπόν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το κούρεμα του ελληνικού χρέους του οποίου είναι κομιστές ελληνικές τράπεζες μέσω μιας θεσμικά ανύπαρκτης οργάνωσης, η οποία λειτουργεί με άγνωστους κανόνες και συνεννοήσεις. Θα μου πείτε, ποιος ξέρει πόσες άλλες φορές έχει γίνει αυτό... Τι με έπιασε τώρα; Το πρόβλημά μου είναι ότι μου άγνωστο αν υπάρχουν αποφάσεις των ΔΣ των ελληνικών τραπεζών που εξουσιοδοτούν το Steering Committee και τους Dallara και Jean Lemierre να διαπραγματεύονται εκ μέρους τους. Δεν μπορεί, θα μου πείτε, θα υπάρχουν. Θα θέλουν - αν μη τι άλλο - να φυλάξουν τα νώτα τους. Άρα να υποθέσω ότι υπάρχουν τέτοιου είδους εξουσιοδοτήσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με το δίκαιο περί ΑΕ και ότι στις περιπτώσεις όπου απαιτείται έγκριση από τους μετόχους, έγιναν γενικές συνελεύσεις και λήφθηκαν οι ανάλογες αποφάσεις. Οκ, ας το υποθέσω και αυτό.

Πάμε όμως στο "τι με νοιάζει".
Το πρώτο "τι με νοιάζει" αφορά το οικειοθελές PSI. Οικειοθελές. Δηλαδή, το θες. Απ' ό,τι φαίνεται, από το κούρεμα δεν θα εξαιρεθούν τα ομόλογα εις χείρας ιδιωτών πιστωτών του Ελληνικού Δημοσίου. Άρα, μήπως αυτός ο Νταλάρας διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση για εσάς, χωρίς εσάς; (όπως καταλαβαίνετε, το θέμα δεν είναι αν έχουμε εμείς κι εσείς ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή όχι - είναι ότι, ακόμα κι αν τα έχει ο πιο μισητός μας γείτονας, τον ρώτησε κανένας;)

Ας πάμε και στο δεύτερο "τι με νοιάζει". Για δείτε ποιες ξένες ασφαλιστικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα συμμετέχουν: Allianz, CNP Assurances, Generali, Groupama, ING, Metlife. Μήπως έχετε κανένα ασφαλιστικό ή συνταξιοδοτικό πρόγραμμα; Αν το πρόγραμμά σας είναι από αυτά που επενδύουν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τι θα γίνει μετά το κούρεμα; Λέτε να μην κουρευτούν και τα ποσά των προγραμμάτων; Οπότε αν κανείς ελπίζει ότι θα λάβει 100 μονάδες όταν θα ολοκληρωθεί το ασφαλιστικό του πρόγραμμα, μήπως τελικά λάβει 50 μονάδες ή 40; Με λίγα λόγια, μήπως τελικά αυτό που θα πάρει θα έχει υποστεί μια μείωση ανάλογη με το κούρεμα; Γιατί πως θα μπορέσει η εταιρεία να πληρώσει το 100% του ποσού αφού στην λήξη των ομολόγων θα λάβει πολύ λιγότερα; Και στο ακόμα καλύτερο σενάριο, αν δηλαδή οι ασφαλιστικές υποχρεωθούν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο, αυτό μάλλον δεν θα διασφαλίσει την καταβολή του 100% των ποσών που αναγράφονται στα συμβόλαια.

Τώρα εγώ οικονομολόγος δεν είμαι, δεν ισχυρίζομαι ότι τα ξέρω αυτά τα πράγματα, αλλά μου κάνουν εντύπωση και είπα να τα πω. Αν εσείς ξέρετε κάτι παραπάνω, παρακαλώ πείτε μου να μάθω κι εγώ. Όχι τίποτε άλλο, τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το τι μπορεί να μας ξημερώσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: