Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ποιος είδε βάρκα στον Ψηλορείτη;

Από το πρωί παρακολουθώ σοκαρισμένη την καταστροφή στην Ιαπωνία και διαρκώς θυμάμαι τη δασκάλα των ιαπωνικών που, το 1988, μας έλεγε ότι μία βασική διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Ιαπώνων είναι ότι, όταν γίνεται σεισμός, εμείς πηγαίνουμε στην παραλία. Εμ πού να πάμε για να μην έχει κτήρια να πέσουν να μας πλακώσουν; Στο βουνό, κάπου ψηλά. Και γιατί να πάμε στο βουνό; Για να μην σας καταπιεί το τσουνάμι. Εμείς φυσικά δεν είχαμε ξανακούσει τη λέξη. Μας εξήγησε τι είναι, μας έφερε φωτογραφίες και μας μίλησε για το σεισμό στη Χιλή που προκάλεσε τσουνάμι το οποίο σκότωσε χιλιάδες στις ακτές της Ιαπωνίας. Υπερβάλλει, είπαμε (τόσα ξέραμε). Tsunami είναι το κύμα (nami) που χτυπάει το λιμάνι (tsu). Σε πολλές περιοχές οι Ιάπωνες έχουν κατασκευάσει ψηλά φράγματα, με πύλες που κλείνουν όταν σημάνει συναγερμός, προκειμένου να προστατεύσουν τις παράκτιες πόλεις. Οι μηχανικοί, στις μελέτες για την κατασκευή εγκαταστάσεων, εκτός από την αντισεισμικότητα, είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπόψη και την πιθανότητα να χτυπήσει την περιοχή τσουνάμι. Και στην Ιαπωνία όταν πρέπει να γίνει μια μελέτη, γίνεται. Όταν προβλέπεται κάτι από τη νομοθεσία, πάλι γίνεται. Βλέπω τώρα τα σπίτια να πηγαίνουν βόλτα στα χωράφια και ξέρω ότι δεν είναι ρέματα που μπαζώθηκαν και μελέτες που δεν έγιναν. Είναι αυτή η μοναδική δύναμη της φύσης που, τόσο απλά και τόσο γρήγορα, τα σαρώνει όλα. Και εμένα τουλάχιστον αυτή η δύναμη με συγκλονίζει. Καλό σαββατοκύριακο.

9 σχόλια:

dimitris.jp είπε...

η μερα σημερα ειναι περιεργη,

το καλο ειναι οτι οι ιαπωνες αντιμετωπιζουν τα πραγματα με ψυχραιμια και πιστευω τα πραγματα θα βρουνε τον δρομο τους συντομα.

μακαρι να μην αυξηθει αλλο ο αριθμος των νεκρων.

La koumbara είπε...

Μακάρι Δημήτρη, αλλά ...

mahler76 είπε...

πάντως εγώ θυμάμαι που στο σχολείο μετά τους σεισμούς του 81 μας έλεγαν να μην πλησιάζουμε στην θάλασσα μετά απο σεισμό γιατί υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι.

La koumbara είπε...

Αυτό κι αν είναι εντυπωσιακό! Πού πήγες σχολείο;
Εμείς, μετά το σεισμό του 81, είχαμε συγκεντρωθεί παιδιά και γονείς έξω από το σχολείο ζητώντας να μην μπούμε μέσα (το κτήριο ήταν του αγίου κάποτε και είχε πέσει η σκεπή). Παρ' όλα αυτά μας ενημέρωσαν ότι αν δεν μπούμε αμέσως θα μας βάλουν απουσίες και πολλοί μπήκαν! Μετά από τρεις ημέρες ήρθε κλιμάκιο να ελέγξει το κτήριο και αποφάσισαν ότι ήταν επικίνδυνο, οπότε και μας έστειλαν σε άλλο σχολείο του Δήμου Αθηναίων - που από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο έκανε τριπλοβάρδια. Μαγικές εποχές!

Χουλκ είπε...

Πραγματικά, συγκλονιστική η φύση όταν εκδηλώνει τις δυνάμεις της.
Νοιώθεις πραγματικά το πόσο μικρός και αδύναμος είσαι...

Christina Linardaki είπε...

Η Χουλκ πραγματικά μου πήρε τα λόγια από το στόμα...

La koumbara είπε...

@ Χουλκ
Λες να το νιώθουν και οι real housewives :)
(το ποστ σου μου έκανε ζημιά - δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοια εκπομπή...)

@ Cleareaching
Ξεαγχωθήκαμε και γράφουμε βλέπω!

Theorema είπε...

Δεν σχολιάζω την επικαιρότητα. Προς τι άλλωστε; Ναπω μόνο πως ο στίχος του τίτλου του ποστ είναι από πολύ αγαπημένο μου τραγούδι!
Σε ευχαριστώ που μου το θύμησες...

La koumbara είπε...

Βέβαια θα έπρεπε να γράψω "ποιος είδε φάρο στον Ψηλορείτη", αλλά το άλλαξα λίγο για να ταιριάζει με την επικαιρότητα, που ειλικρινά με έχει σοκάρει :(