Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012
Η Πηνελόπη, η Ασπασία και η Άρτεμις
Μαμά τι θα λέω ότι έχω ντυθεί;
Αρχαία Ελληνίδα.
Σκέτο; Χωρίς όνομα;
Θέλεις να έχεις συγκεκριμένο όνομα;
Ναι. Ποια θα μπορούσα να είμαι;
Θα μπορούσες να είσαι η Πηνελόπη που ήταν γυναίκα του Οδυσσέα.
Αυτού που πήγε στον πόλεμο και μετά πέρασε από τις Σειρήνες;
Ναι, αυτού. Η γυναίκα του ήταν η Πηνελόπη που, επειδή ήταν πολύ όμορφη, την αγαπούσαν πολλοί άντρες, αλλά εκείνη περίμενε να γυρίσει ο Οδυσσέας.
Άλλη;
Θα μπορούσες να είσαι η Ασπασία, που ήταν η γυναίκα του Περικλή...
Ποιος ήταν ο Περικλής;
Ας πούμε πως ήταν ο πρωθυπουργός της αρχαίας Αθήνας. Η Ασπασία ήταν πολύ έξυπνη - κάποιοι λένε ότι η Ασπασία έγραφε τους λόγους του Περικλή...
Ποιους λόγους;
Που πήγαινε και μιλούσε στη βουλή..
Α... Άλλη;
Θα μπορούσες να είσαι μια θεά του Ολύμπου. Η Αφροδίτη που ήταν η πιο όμορφη, η Ήρα που ήταν η γυναίκα του Δία, η Άρτεμις..
Ναι, η Άρτεμις, που ήταν η θεά του κυνηγιού και είχε το ελάφι.
Σωστά. Αυτήν προτιμάς;
Ναι, μου αρέσει το ελάφι. Αλλά για πες μου, είχε άντρα;
Όχι, η Άρτεμις δεν είχε άντρα.
Τότε λέω να είμαι η Ασπασία!
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012
Υπάρχει κι αυτή η είδηση
Εεεε, και οι μεγάλοι κλαίνε μερικές φορές...
Δεν λέω αυτό. Σου λέω: έχεις μάθει να κλαις;
Αααα, δεν είχα καταλάβει. Νομίζω ότι δεν έχω μάθει πολύ καλά. Εσύ;
Ναι! Θέλεις να σου δείξω;
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012
Και μια καλή είδηση!
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012
Το γυμναστήριο
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012
Κομμώσεις Τσαρλς
Υπάρχει λοιπόν το λεγόμενο "Private Creditor-Investor Committee for Greece" (επειδή είναι μακρυνάρι, θα το λέμε σκέτο Committee), το οποίο φαίνεται ότι περιλαμβάνει στις τάξεις του την πλειοψηφία των κατόχων των ελληνικών ομολόγων που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το Committee συστήθηκε στην Φρανκφούρτη στις 17 Νοεμβρίου 2011 και στις 28 Νοεμβρίου αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα Steering Committee προκειμένου να διαπραγματευθεί το οικειοθελές PSI με την ελληνική κυβέρνηση και με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Πρόεδροι του Steering Committee τοποθετήθηκαν οι Charles Dallara και ο Jean Lemierre, ο οποίος φαίνεται να είναι σύμβουλος του Προέδρου της BNP Paribas.
Ποιες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες μετέχουν στο Committee; Και, στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί μας νοιάζει; Στα τέλη Δεκεμβρίου 2011 συμμετείχαν (με αστερίσκο αυτές που συμμετέχουν στο Steering Committee):
Προκύπτει λοιπόν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το κούρεμα του ελληνικού χρέους του οποίου είναι κομιστές ελληνικές τράπεζες μέσω μιας θεσμικά ανύπαρκτης οργάνωσης, η οποία λειτουργεί με άγνωστους κανόνες και συνεννοήσεις. Θα μου πείτε, ποιος ξέρει πόσες άλλες φορές έχει γίνει αυτό... Τι με έπιασε τώρα; Το πρόβλημά μου είναι ότι μου άγνωστο αν υπάρχουν αποφάσεις των ΔΣ των ελληνικών τραπεζών που εξουσιοδοτούν το Steering Committee και τους Dallara και Jean Lemierre να διαπραγματεύονται εκ μέρους τους. Δεν μπορεί, θα μου πείτε, θα υπάρχουν. Θα θέλουν - αν μη τι άλλο - να φυλάξουν τα νώτα τους. Άρα να υποθέσω ότι υπάρχουν τέτοιου είδους εξουσιοδοτήσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με το δίκαιο περί ΑΕ και ότι στις περιπτώσεις όπου απαιτείται έγκριση από τους μετόχους, έγιναν γενικές συνελεύσεις και λήφθηκαν οι ανάλογες αποφάσεις. Οκ, ας το υποθέσω και αυτό.
Τώρα εγώ οικονομολόγος δεν είμαι, δεν ισχυρίζομαι ότι τα ξέρω αυτά τα πράγματα, αλλά μου κάνουν εντύπωση και είπα να τα πω. Αν εσείς ξέρετε κάτι παραπάνω, παρακαλώ πείτε μου να μάθω κι εγώ. Όχι τίποτε άλλο, τουλάχιστον να έχουμε μια ιδέα για το τι μπορεί να μας ξημερώσει...
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
Παρασκευή και 13
Έφυγα τρέχοντας από τη δουλειά για να προλάβω. Κατέβαινα δυο δυο τα σκαλιά και όλο σκεφτόμουν τώρα θα παραπατήσω, τώρα θα πέσω, πάλι θα τρέχω για ακτινογραφίες. Βγήκα στο κρύο και ανηφόρησα προς την Ακαδημίας για να συναντήσω τον φίλο που θα πηγαίναμε μαζί. Στη θέση του συνοδηγού, βλέποντας τον χιονισμένο Υμηττό (που λέγεται τρελός από το tres longue και όχι από την τρέλα που ως γνωστόν δεν πάει στα βουνά), σταμάτησα να σκέφτομαι τον γιο που έχασε τον πατέρα του ή, κατά τη συνήθειά μου, τον εγγονό που έμεινε χωρίς παππού. Σκεφτόμουν μόνο ότι ήταν ο τέταρτος πατέρας φίλου που πεθαίνει μέσα σε λίγους μήνες και πάγωνα.
Είναι μάλλον ιδιαίτερη η σχέση μας με τους γονείς των φίλων μας. Είναι αυτοί που μας έφερναν τοστ (ψωμί από καρβέλι-φέτα-πάριζα) και χυμό πορτοκάλι όταν κάναμε τα μαθήματά μας (ναι, εντάξει, λέγαμε ότι κάναμε τα μαθήματά μας) ή όταν σχεδιάζαμε διακοπές. Αργότερα τους υποχρεώσαμε να μας ανεχθούν στα κυριακάτικα τραπέζια και στα εξοχικά, να μας δουν να καπνίζουμε, να μας φτιάξουν καφέ, να ακούσουν τη δική μας μουσική, τους βγάλαμε από τα σαλόνια τους την ώρα που είχε ειδήσεις. Ύστερα σοβαρέψαμε, περάσαμε στην κατηγορία των μεγάλων. Αλλά και πάλι επιμέναμε να εμφανιζόμαστε μπροστά τους ακόμη κι όταν δεν μας περίμεναν και να μονοπωλούμε τα παιδιά τους. Γελάσαμε πίνοντας λικέρ βύσσινο, καήκαμε σουβλίζοντας αρνιά, διαφωνήσαμε κατεβάζοντας τσίπουρα. Ακόμα και όταν πια χαθήκαμε γιατί σταμάτησαν να είναι πολύ κινητικοί, ξαναβρισκόμασταν στις εκκλησίες, στα μαιευτήρια και στις ονομαστικές γιορτές.
Δεν νομίζω ότι φταίει το ότι μας χωρίζει μόνο μία γενιά από αυτούς που φεύγουν για πάντα. Νομίζω ότι οι γονείς των φίλων, άνθρωποι που ποτέ δεν θεωρήσαμε πολύ οικείους, τελικά υπήρξαν πιο σημαντικοί από ό,τι καταλαβαίναμε. Και με θλίβει βαθιά που δεν θα τους ξαναδώ.