Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τα δύσκολα τα λόγια τα μεγάλα

Ξέρω ότι διανύουμε δύσκολες περιόδους και το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι δύσκολες λέξεις που θα μας μπερδέψουν (ή αποπροσανατολίσουν - κρατάτε ό,τι θέλετε).
Για να γίνουν λοιπόν τα πράγματα κατανοητά, θα υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σώμα. Κι επειδή δεν είναι πρέπον και σωστό να μιλάμε για το σώμα του Πούτιν, του Χιου Τζάκμαν ή του Γονίδη (και πάλι, σκεφτείτε ό,τι θέλετε), θα πάρουμε το δικό μου σώμα.
Εγώ που λέτε τα τελευταία 40 χρόνια έχω καταφέρει να με διαλύσω. Θα μου πεις είναι η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, οι δουλειές στο γραφείο και στο σπίτι, οι τρεις γέννες, τα σηκώματα μωρών, το κάπνισμα τόσα χρόνια, η γενικότερη ταλαιπωρία, πολλά και διάφορα (και πάλι βάζετε ό,τι θέλετε). Κατάφερα λοιπόν να μαζέψω διάφορα κιλά και πόντους που έχω διασκορπίσει δεξιά-αριστερά σε όλο μου το κορμί (αυτό είναι σημαντικό - κρατήστε το έτσι όπως το λέω), έχω αποκτήσει κάτι δισκοπάθειες, κάτι μηνίσκους κάτι διάφορα. Τι πρέπει να κάνω για να μην πονάω και να λειτουργώ καλύτερα; Να χάσω κιλά και να κάνω γυμναστική. Καλά; Καλά.

Πάμε στα λίγο πιο δύσκολα τώρα.

Για να χάσω κιλά, δεν πρέπει να κάνω μία από αυτές τις δίαιτες-εξπρές που χάνεις μεν αλλά τα ξαναπαίρνεις αμέσως. Πρέπει να αλλάξω ουσιαστικά τη διατροφή μου. Πρέπει να τρώω πιο υγιεινά, να πίνω περισσότερους χυμούς, να μην πέφτω για ύπνο με γεμάτο στομάχι, να μασάω τρεις ώρες την κάθε μπουκιά, και διάφορα τέτοια. Επίσης πρέπει να ξεχάσω τις σοκολάτες, τα σουβλάκια και άλλα τέτοια πράγματα. Σωστά; Σωστά.

Παράλληλα πρέπει να αρχίσω να αθλούμαι. Όπου άθληση δεν είναι η άρση βαρών με την κόρη Γ (πήγε 12 κιλά, μην νομίζετε), ούτε οι καθημερινές μου βόλτες στον Σκλαβενίτη. Είναι αυτό το οργανωμένο πράγμα που κάνεις σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια, όπου έχεις πάει με την ιατρική βεβαίωση για το τι έχεις και το τι πρέπει να κάνεις. Πόσο εύκολο είναι να βρω χρόνο να τα κάνω αυτά; Καθόλου μα καθόλου εύκολο, πιστέψτε με.

Ποια είναι η βασική δυσκολία όλων αυτών; Ότι 20 χρόνια τώρα κάνω κάτι με έναν τρόπο και είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξω. Δεν είναι ότι μάκρυναν τα μαλλιά, βρίσκω μία φορά τον απαραίτητο χρόνο, πάω τα κόβω και φροντίζω να μην ξαναμακρύνουν πολύ. Πρέπει να βάλω μπουρλώτο. Είναι κιλά και πόντοι σε διάφορα σημεία που πρέπει να φύγουν για να ελαφρύνει το βάρος της μέσης και των γονάτων. Αυτά δεν αλλάζουν εν μία νυκτί.

Το καταλάβατε τώρα; Όχι ακόμη;

Αντικαταστήστε το σώμα μου με το ελληνικό δημόσιο. Το ίδιο είναι. Το ελληνικό δημόσιο δουλεύει πολλά χρόνια τώρα με έναν τρόπο που δύσκολα αλλάζει. Εν τω μεταξύ έχει πάθει ρήξη μηνίσκου και χιαστών και είναι έτοιμο να πέσει κάτω με λουμπάγκο. Πρέπει να χάσει κιλά και πόντους, να αρχίσει την υγιεινή διατροφή και να ξεχάσει όλες τις διαδικασίες που εξυπηρετούν τη δική του ευκολία (οι σοκολάτες και τα σουβλάκια που λέγαμε πριν).

Άντε που δεν είχατε καταλάβει τι είναι οι μόνιμες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις!

4 σχόλια:

νατασσΆκι είπε...

ναι, αλλά... ζωή χωρίς σοκολάτες και σουβλάκια;
Δε λέει!
:p

La koumbara είπε...

@ νατασσάκι
είμαι τόσο σοκαρισμένη με τα χθεσινά που δεν μπορώ ούτε πλάκα να κάνω...

:(

mamma είπε...

Κορίτσια πείτε μου κι εμένα τι έγινε χτες γιατί έχω μαύρα μεσάνυχτα.

La koumbara είπε...

@ mamma
Με πολύ λίγα λόγια, οι δημόσιοι (που φταίνε για όλα, μην κάνεις την ανήξερη!) θα χάσουν 12% από τα επιδόματά τους και 60% από το δώρο Χριστουγέννων. Οι δικαστικοί θα χάσουν ένα 20% του επιδόματος για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων! Θα αυξηθούν ΦΠΑ και φόροι, θα πάει στα ύψη το ρεύμα και μη τυχόν και αγοράσεις σκάφος αναψυχής! Στις περικοπές είναι ποσά από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (απίστευτο κι όμως αληθινό) και από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ταυτόχρονα θα δοθούν περισσότερες άδειες τυχερών παιχνιδιών οπαπ. Αυτό το τελευταίο είναι για μένα το καλύτερο. Αν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά στο http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=34850